Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Serniki

Serniki 2017/02/22 16:35 #50571

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7583
Przepis od znajomej, szybki i pyszny, zajadam się nim, a ja przecież nie lubię serników pieczonych 2smiech .

W jej wersji nie było żadnego dodatkowego spodu, ale trudno się wyjmowało porcje z formy, więc podobnie jak Miłka, dałam warstwę herbatników.

Sernik Agaty

1 kg sera mielonego
8 jaj
2 szklanki cukru
1 margaryna
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki krupczatki
można dodać zapach, rodzynki itp.

dodałam ekstrakt waniliowy

Oddzielić białka od żółtek, 6 białek zostawić na pianę, resztę wykorzystać do innych celów.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, ucierać i dodawać pozostałe składniki : ser, mąki, ew. dodatki. Ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Piec ok godziny w temp. 150-160oC z termoobiegiem.

Sernik szybko wyrasta, ale po wyjęciu opada, mimo to jak dotąd to mój nr 1 na liście serników pieczonych.


Ekstrakt waniliowy

Od kilku lat przygotowuję go samodzielnie, na początek wystarczy kilka laseczek wanilii, 5 niedużych lub 2-3 duże. W internecie, ale i bazarkowych sklepikach z przyprawami można kupić wanilię drobniejszą w cenie do 2 zł.

Wanilię naciąć wzdłuż i umieścić w szklanej buteleczce lub wąskim słoiczku, jeśli jest taka konieczność to można przeciąć laseczki na pół, zalać czystą wódką, brandy lub rumem, tak aby wanilia była całkowicie zatopiona. Używam buteleczek po syropie klonowym. Szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu. Wstrząsać od czasu do czasu. Po ok. 2 miesiącach ekstrakt jest gotowy, ma ciemną barwę.

Można go przechowywać latami, uzupełniając alkohol w miarę zużycia, dorzucam też co jakiś kolejne laseczki wanilii, nawet takie z których wybrałam ziarenka do innych celów.

Dodajemy go nie tylko do ciast, ale też kawy latte czy gorącej czekolady.
Ostatnio zmieniany: 2017/02/22 16:37 przez Krzysia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ness

Serniki 2017/04/14 19:10 #59131

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Sernik w cieście orzechowym

60 dag sera
6 jaj
20 dag cukru
11/2 łyżki maki ziemniaczanej
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach cytrynowy

Żóltka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony ser, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu sztywno ubite białka.
Pieczemy ok. 40 minut w 160-170 stopniach


Placek orzechowy

10 dag zmielonych orzechów
15 dag maki krupczatki
20 dag cukru pudru
8 jaj
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, makę z proszkiem. Ciasto mozna podzielić na 2 części lub upiec jeden blat i przekroić po ostygnięciu.
Pieczemy w temp. 160 st. 40-45 minut

Po upieczniu pierwszy blat orzechowy smarujemy kremem budyniowym, układamy na to sernik, który równiez pokrywamy kremem i na to drugi blat orzechowy. Wierzch pokryc polewą czekoladową.

Masę budyniową przygotowujemy w następujący sposób
12 dag cukru
11/2 łyżki maki kartoflanej
1 łyżką mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/2 litra mleka.
Z podanych składników gotujemy budyń, który po ostygnięciu ucieramy z kostka masła.

Smacznego
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie


--=reklama=--

 

Serniki 2017/04/17 12:36 #59581

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
Dostałam na święta przepis od siostry, a ona od znajomych z Orzysza.
Wyszedł mi piękny, ponoć zawsze się udaje, ale dla mnie ... zbyt puszysty więc jak ktos lubi - to polecam!

1 kg sera
1 kostka masła
2 szklanki cukru
8-10 jaj
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kaszy manny


Utrzeć masło z cukrem i żółtkami / z białek ubić pianę/
Dodać stopniowo ser, budyń i kaszę manną.
Wszystkie składniki muszą być dokładnie wymieszane.
Dodać bakalie obsypane mąką ziemniaczaną.
Wymieszać delikatnie z ubitą pianą z białek.
Piec w temp. 160 przez 45-50 min






Ostatnio zmieniany: 2017/04/17 12:58 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633, sierika, Elżbieta

Serniki 2017/04/19 19:40 #60188

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Miłko apetyczny.... :mniam
Wstawiam fotkę swojego, od razu widać, że daleko mi do mistrzostwa ale co tam, liczy sie smak...... 2smiech



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
Czas generowania strony: 0.050 s.