Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciastka, ciasteczka

Ciastka, ciasteczka 2017/12/14 21:41 #97498

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27125
  • Otrzymane podziękowania: 73567
Krzysia napisał:
... ja chciałabym popracować w przyszłym roku nad techniką i estetyką wykonania, wtedy tu wrócę, żeby przeczytać co napisałam i nie zaczynać od zera :diabelek .

No i gdzie ta Asia???? cook

Jestem pełna podziwu, bo nigdy nie miałam cierpliwości do takich rzeczy. :patel
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2017/12/14 22:40 #97504

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1914
  • Otrzymane podziękowania: 2884
Ja również podziwiam, bo u mnie kończy się zazwyczaj bohomazami. Podobnie jak Poll brakuje mi cierpliwości. Ostatnio to zadanie zlecam starszemu z moich synów - ośmiolatkowi. Ciekawe rzeczy mu wychodzą :lol:
U mnie klasyka - pierniczki i dwa rodzaje ciasteczek kruchych. Jak zrobię może się pochwalę (jeśli będzie czym wink-3 )
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma


--=reklama=--

 

Ciastka, ciasteczka 2017/12/15 11:31 #97516

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27125
  • Otrzymane podziękowania: 73567
Szybkie bombki- ciasteczka w typie brownie, w środku nieco gliniaste, nie są twarde. Mikserem robi sie je 7 minut + pieczenie. Przepis znalazłam na Fb, dodał ktos chyba z USA. Zapodałam go córce a ona wczoraj wypróbowała, bo wieczorem, ok 21 przypomniała sobie, że u Poli w szkole jest kiermasz świateczny i obiecała coś przynieść. Zdjęcia więc niezbyt apetyczne, z fonu, autorstwa mojej Dagusi.:heart

Składniki wsadzić razem do miski:

1szkl. cukru
1szkl. gorzkiego kakao
4 jaja
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (mozna zrobic bardziej świąteczne, wiec dodać przyprawe do piernika)
4 łyżki miekkiego masła

+cukier puder do obtoczenia (nie mixujemy)

Wymiksować, wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie uformowac w reku kulki, wrzucic do miseczki z cukrem pudrem, obtoczyc i układac na blaszce.



Pięć 10- 15 minut w 180C stopniach. Kulki mają nieco popękać



Tak wygląda finał - ciasteczka zapakowane na Christmas Fair :mniam





Daga jest nimi zachwycona - szybko sie robi, sa mięciutkie i ciekawie wyglądaja, bo cukier puder sam tworzy śniezną polewę.

:czarownica :czarownica
Ostatnio zmieniany: 2017/12/15 11:48 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj, takasobie, edulkot, Pani Bestia, zuzanna2418, nowababka, nelu-pelu

Ciastka, ciasteczka 2017/12/26 00:56 #98361

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1914
  • Otrzymane podziękowania: 2884
Co prawda właściwie jest już po świętach ale chyba lepiej późno niż wcale ;)
Dwa zestawy pierniczków poszły do ludzi w charakterze drobnego upominku





A to są ciasteczka orzechowo-cynamonowe. Dla mnie bomba! Szybko się robi. Bez schładzania, wałkowania....




25 dkg mąki
25 dkg masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
10 dkg orzechów zmielonych
szczypta soli
cukier puder (choć kryształ też się nadaje)
cynamon mielony

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając w trakcie ucierania żółtka. Wsypać mąkę i zmielone orzechy, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczki i zwijać ślimaczki. Piec około 15 min w 180- 200 stopniach. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. (Ja użyłam zwykłego kryształu i nie posypywałam a po prostu wsypałam cukier do pojemniczka, do którego wrzucałam ciastka i lekko potrząsałam nim. Pięknie same się oblepiają mieszanką )

Uwaga! Są niebezpiecznie pyszne 2smiech
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Krzysia, edulkot

Ciastka, ciasteczka 2017/12/26 11:58 #98363

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27125
  • Otrzymane podziękowania: 73567
Przepis na ciasteczka kopiujemy do naszego kajetu-przepiśnika. :silly: Ciekawa jestem, ile z tego dobra zostało.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2017/12/26 16:17 #98369

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1914
  • Otrzymane podziękowania: 2884
Polu, niewiele więcej niż na talerzyku :lol:
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2017/12/27 16:01 #98447

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 7150
  • Otrzymane podziękowania: 16525
Muszę jednak zgłosić się do Asi i Krzysi na nauki bo choć bardzo się starałam to nie do końca
wychodzi tak jak bym chciała ...czyli idealnie... rotfl

Ale i tak zostało niewiele bo są smaczne!
Z 0,5 kg mąki wyszło mi 6 blach pierniczków.
Fotki z akcji sprzed tygodnia.







Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, takasobie, Krzysia, Asia2, zanetatacz

Ciastka, ciasteczka 2017/12/27 18:38 #98456

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1207
  • Otrzymane podziękowania: 3820
Nelu, nie narzekaj. Wyszły wspaniale! :kocham
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2017/12/27 19:35 #98472

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 7150
  • Otrzymane podziękowania: 16525
Asiu, dzięki ale ja widzę różnice, niestety... :)

Coś chyba z lukrem jest nie tak. Mój był bardzo gęsty, a jednak takie malutkie kropeczki nie wyszły :(
Czy Ty go ucierasz czy może czym innym traktujesz? Już chciałam wyjąc mikser.
No i jakoś weny mi w tym roku brakło...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2017/12/27 19:51 #98476

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1207
  • Otrzymane podziękowania: 3820
Lukier jest ucierany widelcem. Podobno mikser wprowadza zbyt dużo powietrza i lukier nie wychodzi gładki. To ucieranie jest bardzo upierdliwe... zajmuje zazwyczaj od 20-30 min.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2017/12/27 21:08 #98488

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 7150
  • Otrzymane podziękowania: 16525
Ja męczyłam się łyżką...
Też mniej więcej tyle czasu...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2017/12/30 20:43 #98841

  • Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4060
  • Otrzymane podziękowania: 14875
Jaguś ciasteczka z orzechami właśnie jem..... jeszcze ciepłe -potwierdzam bardzo smaczne :mniam :mniam :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ness

Ciastka, ciasteczka 2018/03/04 23:18 #107329

  • Cebulka
  • Cebulka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 140
  • Otrzymane podziękowania: 176
Kobitki a powiedzcie mi ile można przechowywać takie pierniczki pokryte lukrem? I w jakich warunkach? (puszka, na powietrzu, lodówka?)
Czy mięknące pierniki nie roztopią i rozmażą lukru?

Wymyśliłam sobie nietypową dekorację wigilijna stołu w tym roku i chciałabym elementy do niej zrobić trochę wcześniej a nie wiem ile wytrzymają :nie_wiem
Pozdrawiam, Ewa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2018/03/05 08:53 #107344

  • markita
  • markita Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4439
  • Otrzymane podziękowania: 8364
Moje pierniki robione bodajże 1 grudnia jeszcze leżą i smakują tak samo jak w Święta. Są polukrowane i ozdobione, a trzymam je w pojemniku kamionkowym(ceramicznym ?) z Bolesławca.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Cebulka

Ciastka, ciasteczka 2018/03/05 20:07 #107414

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7583
Pierniczki można przechowywać bardzo długo, lukrowane też, najlepiej w szczelnej puszce lub słoju .
Pierniczki są zazwyczaj dość twarde i ja takie lubię najbardziej, ale mój starszy woli miękkie, dlatego co jakiś czas przekładam trochę z dużych słoi do mniejszego razem z kawałkiem jabłka, już po paru godzinach rozpływają się w ustach.




Przyznaję, że w tym roku nie lukrowałam pierników, za mało miałam czasu, do dziś zostały mi piernikowe serduszka do herbaty i to tylko dlatego, że je schowałam przed szarańczą :diabelek . Robiłam wszystkie ciastka z ubiegłorocznych przepisów, w sumie z ponad 3 kg mąki i wszystko zostało bardzo szybko zjedzone. Przebojem jednak tegorocznych świąt i karnawału były muffiny marchewkowe z lukrem pomarańczowym, robi się łatwo i szybko, na tyle łatwo, że nawet moi synowie, lenie kuchenne :diabelek sami potrafią je upiec.

Wersja świąteczna wink-3 a przepis jest tutaj.


Ostatnio zmieniany: 2018/03/05 20:09 przez Krzysia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Cebulka

Ciastka, ciasteczka 2018/03/05 20:16 #107416

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13887
  • Otrzymane podziękowania: 33676
Krzysiu, muffiny jak muffiny, ale tam obrus pod nimi CUDO. Twojej roboty?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2018/03/05 20:49 #107423

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7583
Ewa, tak to zrobiona przeze mnie serweta życia 2smiech i proszę nie mylić z obrusem teacher , bo obrus okrywa stół do posiłku, a serweta to nakrycie ozdobne wink-3 na niej można jedynie postawić filiżanki z kawą.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2018/03/06 22:02 #107593

  • Cebulka
  • Cebulka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 140
  • Otrzymane podziękowania: 176
Dziękuję, to świetna wiadomość hu_rra

Krzysiu - urocze to serduszko na filiżance - czy masz taką specjalną foremkę, czy wykrawasz sama 'na oko'? cook
Pozdrawiam, Ewa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2018/03/07 19:23 #107703

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7583
Serduszko zamówiłam na garneczki.pl przy okazji większych zakupów, ale chyba je straciłam, bo pożyczyłam znajomej i raczej nie odzyskam :( , w ubiegłym roku wycinałam nożykiem szczelinkę na kubek, zdjęcie tutaj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Cebulka

Ciastka, ciasteczka 2018/09/03 14:14 #130315

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
Kulinaria coś ostatnio "leżą" na Forum! :(
A jeść trzeba! wink-3

Podzielę się z Wami prostackim szybkim ciastkiem/ tartą ze śliwkami.
Trwa sezon, robiłam powidła, śliwek nieco zostało.
Wziełam ćwierć margaryny 1/2 szklanki mąki, małe jajko, 1/3 szklanki cukru, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pomieszałam wszystko łyżeczką w misce.
Wykleiłam ciastem małą formę do tarty Można zrobić Kółeczko na papierze do pieczenia, jak ktoś nie ma foremki).
Poukładałam na sztorc połówki śliwek, posypałam cynamonem i kruszonką (1/8 kostki margaryny, 1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru).
Piekłam 1/2 godziny w temp. 190st na termoobiegu.

Zaletą jest to (jak to u mnie bywa), że brudzimy jedno naczynie 2smiech

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, basik
Czas generowania strony: 0.077 s.