Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Zupy

Zupy 2016/06/02 21:10 #978

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 17:19 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zupy 2016/06/04 16:21 #1666

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Masz sprawdzony przepis na dobrą domową zupę? tu jest miejsce aby się nim podzielić :)

Niegdyś, żadna szanująca się polska gospodyni nie mogła sobie wyobrazić obiadu bez zupy, a na wsi zupa stanowiła nierzadko podstawowe(i często jedyne)danie.Bywały te zupy przeróżne, na każdą okazję i porę roku(nie wspominając o finansowych możliwościach).Smakowite zupy,a właściwie-jak je wówczas nazywano- polewki, przygotowywano w Posce już w epoce renesansu.
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku zupom wypowiedziano prawdziwą wojnę. Zarzucano im, że nie są wystarczająco pożywne i że się od nich tyje, co w narodzie kultywującym wówczas szczupłą sylwetkę(mimo iż połowa Polaków do dziś cierpi na większą lub mniejszą nadwagę)było rzeczą niewybaczalną.Z czasem okazało się, że na naszą nadwagę winę ponoszą nie zupy, ale raczej mało higieniczny tryb życia i spżywanie dużej ilości tłustych mięs oraz słodyczy, jednak zła fama na długo przylgnęła do zup, które można było spotkać częściej w stołówce czy barze mlecznym(najtańsze jedzenie) niż na domowym stole.Dopuszczalny był jedynie wigilijny barszcz.
Z czasem jednak zawiesiste zupki wróciły na polskie stoły. W okresie kiedy wszystko poza optymizmem można było nabyć jedynie na kartki, zupy stanowiły jedyny sposób na nakarmienie całej rodziny nędznymi ochłapami(aaczej ochłapkami)stanowiącymi deputat mięsny ówczesnych Polaków.
Za czasów III Rzeczpospolitej zapanowała moda na dobre jedzenie i zupy znów pojawiły się na naszych stołach.Teraz wymaga się od nich nie tylko, by zaspokajały głód, ale przede wszystkim, żeby były smaczne.
Jest kilka sekretów przygotowania naprawdę smacznej zupy.
Pierwszy sekret to wodaPodobnie jak herbata,zupa,aby naprawdę smakowała, nie może mieć posmaku chloru.
Dlatego więc najlepiej jest przygotować ją na wodzie, jeśli nie źródlanej, to przynajmniej oligoceńskiej-naprawdę warto.
Drugi sekret dotyczy warzyw używanych do wszelkich zup jarzynowych
Zamiast kroić warzywa w kostkę, lepiej zetrzeć je na tarce z dużymi otworami.Nim zalejemy warzywa wodą, warto poddusić je na jedne lub dwóch łyżkach tłuszczu-zupa będzie dużo smaczniejsza i bardziej esencjonalna.

Zupom przygotowanym na mięsnych wywarach(także drobiowych i rybnych)bardzo poprawi smak dodatek posiekanej zieleniny,którą posypujemy zupę bezpośrednio przed podaniem.
Do niedawna nasz wybór ograniczał się do posiekanej natki pietruszki lub koperku.Dziś jesteśmy w lepszej sytuacji,gdyż w każdym supermarkecie, możemy dostać świeże zioła,dostępne także są zioła w doniczkach, które możemy chodować na parapecie a które nie dość, że ładnie wyglądają ,to swoim aromatem wywierają korzystny wpływ na osoby przebywające w kuchni.Coraz więcej gospodyń w swoich kuchniach zakłada takie ziołowe ogródki, w których rosną wszelkie potrzebne im zioła i ziółka.
Warto sięgnąć także i po mniej znane zioła:
wszelkie dania z dodatkiem pomidorów ( w tym oczywiście zupy pomidorowe) "lubią" dodatek świeżej bazylii,
zupy ziemniaczane, kurczakowe i rybne będą smaczniejsze z dodatkiem posiekanego tymianku i rozmarynu
Lubczyk, poprawi smak niemal wszystkich zup ziemniaczanych,jarzynowych i mięsnych
Tłustym zupom mięsnym i rybnym smak poprawi dodatek posiekanej szałwii.
Zupy fasolowe uczyni doskonałymi dodatek cząbru a grochówki -dodatek majeranku.
Wszelkie mdłe zupy może znacznie "ożywić" dodatek rzeżuchy,którą zresztą warto hodować na parapecie przez całą zimę.
(źródło-Małgorzata Caprari "Najlepsze Zupy")
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Ness


--=reklama=--

 

Zupy 2016/06/04 16:23 #1668

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Na niedzielny obiad rosół trochę inaczej :)
Rosołek królowej Margot
(Potage'a la reine Margot)

Jest to smaczna,łatwa do przygotowania i bardzo efektowna francuska wersja rosołku z kurczaka. Moim gościom i domownikom bardzo smakuje.
1/2 kurczaka lub 50 dkg skrzydełek (wersja skromniejsza to korpus)
1 porcja włoszczyzny (bez kapusty)
2-3 łyżki oliwy
2 żółtka
sok z cytryny
1/2 szklanki ryżu
posiekana natka pietruszki lub świeży tymianek
sól,pieprz


Włoszczyznę oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i udusić na oliwie.Dodać 6 szklanek wody i włożyć kurczaka,doprawić do smaku i ugotować esencjonalny rosół,odcedzić(jarzyny można wykorzystać na sałatkę)
Odcedzony rosół doprawić do wrzenia,wrzucić umyty uprzednio ryż, 1 łyżkę soku z cytryny i gotować do miękkości.
Mięso rozdrobnić i dodać do gotowego rosołu, skontrolować smak.Żółtka rozprowadzić odrobiną zupy,delikatnie dolać po zgaszeniu ognia i wymieszać,uważając, by się nie zważyły.Podawać gorący posypany świeżo posiekaną zieleniną.
Ostatnio zmieniany: 2016/06/04 16:23 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Ness

Zupy 2016/06/05 08:57 #1846

  • Basia21071
  • Basia21071 Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 20
  • Otrzymane podziękowania: 18
Zupa gulaszowa z łopatki z cukinią

75 dkg łopatki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cukinia
10 dkg makaronu (np. świderki)
1 puszka pomidorów krojonych
1 litr wywaru (u mnie najczęściej woda z kostkami rosołowymi)
sól, pieprz, ostra papryka, olej do smażenia

-mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć aż się lekko zarumieni
-cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką i smażyć w dużym garnku około 5 minut
-do cebuli dodać podsmażone mięso, zalać wywarem, dołożyć pomidory z puszki i gotować aż mięso będzie miękkie
-cukinię pokroić w kostkę i pod koniec gotowania dodać do zupy
-na koniec dołożyć do zupy ugotowany makaron, wszystko razem zagotować i GOTOWE! :)
Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, piku, Ness

Zupy 2016/06/05 09:18 #1853

  • Basia21071
  • Basia21071 Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 20
  • Otrzymane podziękowania: 18
Zupa drwala

0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 puszki czerwonej fasoli
1-2 słoiki sosu meksykańskiego (Łowicz lub Dawtona) - wg smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól, pieprz
6 szklanek wywaru ( u mnie woda z kostkami rosołowymi )

-mięso, jajka, mąka ziemniaczana, sól, pieprz - wyrobić jak na mielone
-z przygotowanego mięsa formować małe pulpeciki i wrzucać na gotujący się wywar (ja biorę po pół łyżeczki mięsa)
-pieczarki pokroić w półplasterki (lub mniejsze kawałki) i razem z cebulą pokrojoną w kostkę przesmażyć na patelni do odparowania wody z pieczarek i wrzucić do garnka z pulpetami
-do garnka włożyć wypłukaną czerwoną fasolę
-do garnka wlać sos meksykański - jeden lub dwa - wg uznania
I TU UWAGA - SOS Z ŁOWICZA JEST BARDZO PIKANTNY!

Wszystko razem zagotować i zupa gotowa!
Basia
Ostatnio zmieniany: 2016/06/05 09:18 przez Basia21071.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ness

Zupy 2016/06/05 21:37 #2084

  • Qra
  • Qra Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 190
  • Otrzymane podziękowania: 561
Chłodnik botwinkowy

składniki:

Botwinka 1 szt ( około 6 miseczek jak na zdjęciu poniżej)
1/2 cytryny
ząbek czosnku
1/2 kubka soku z ogórków małosolnych
jajko na twardo
Jogurt grecki/kefir

dodatki:
kalafior
rzodkiewka
ogórek świeży
koperek
szczypiorek

Przygotowanie
Botwinkę wraz z burakiem kroimy i wrzucamy do garnka, zlewamy wodą aby była przykryta (im więcej wody tym wywar słabszy)
dodajemy ząbek czosnku, sól, pieprz.
Gotujemy na małym ogniu aż wszystko się zrobi miękkie. Na koniec wyciskamy cytrynę i dodajemy sos z ogórków.
Blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy jogurt/kefir i wstawiamy do lodówki.

Warzywa + jajka (dodatki) drobno kroimy wrzucamy do miseczek i zalewamy już zimnym chłodnikiem.



Smacznego :)


Pozdrawiam Qra
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, Efkaraj, Ness

Zupy 2016/06/10 11:02 #3568

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48658
Ja przepisów nie traktuję poważnie, bo każde grzebanie w garnkach jest u mnie spontanem połączonym z doświadczeniem.
Z przepisów czerpię pomysły, inspiracje i sposoby łączenia smaków i konsystencji.

Zupy uwielbiam! Są sycące i niskokaloryczne, szybkie i proste do przyrządzenia.

Na pewno tu będę szperać i czasami postaram się coś wrzucić.

Sama uwielbiam zupy z dodatkiem pęczaku. Nie są to krupniki, bo pęczak trzyma się w sobie i nie zagęszcza zbytnio zupy.

Gotuję dwie wersje:

1. Pęczakowo - grzybową
2. Pęczakowo - szpinakową


Pierwsza:
Smażę boczek wędzony, zalewam go wodą i wsypuję pęczak, wrzucam kilka suszonych grzybów (lub podsmażonych dowolnych grzybów świeżych), doprawiam solą i pieprzem. Gotuję do miękkości. Po rozlaniu na talerze dodaję siekaną pietruszkę i łyżkę śmietany (dowolnie)

Druga:
Gotuję pęczak z fasolą mung lub soczewicą. Doprawiam solą, pieprzem, można też tymiankiem. Jak wszystko będzie miękkie dodaję oliwy, szpinak w liściach (najczęściej mrożony), czosnek (można, nie trzeba) i gotuję chwilkę. Też dodaję na talerz śmietanę.

Obydwie zupy, żeby były konkretniejsze można gotować na dowolnym wywarze/rosole.
Ostatnio zmieniany: 2016/06/10 11:03 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ness, sierika

Zupy 2016/07/03 12:39 #9421

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Kurczakówka po gdańsku

50 dkg skrzydełek
1 duża porcja włoszczyzny(bez kapusty)
1 szklanka tłustego mleka
10 dkg drobnego makaronu (gwiazdki,zacierki)
6-8 szklanek wody
1/2 szklnki śmietany
2 łyżki mąki
puszka konserwowego groszku lub fasolki konserwowej
sól,pieprz,liść laurowy
3 ziarnka ziela
1-2 łyżki masła
posiekany koper

Włoszczyznę oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,udusić bez rumienienia na maśle.Dodać umytego kurczaka,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty,sól i zalać wodą.Gotować na średnim ogniu do chwili,aż mięso będzie miękkie.Mięso wyjąć,oddzielić od kości,rozdrobnić.Zupę zagotować,wrzucić makaron i gotować ok.5 minut na małym ogniu,stale mieszając.Dodać rozdrobnione mięso,groszek lub fasolkę i mleko.Skontrolować smak.Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Zupy 2016/07/03 13:50 #9457

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Kartoflanka z chrzanem

60dkg ziemniaków
30 dkg wieprzowiny(może być łopatka)
6 szkl. bulionu mięsnego z kostki
łyżka startego chrzanu
marchewka
2 winne jabłka
1-2 cebule
łyżka mąki
łyżka smalcu lub 2 łyżki oliwy
tymianek
2-3 łyżki posiekanego koperku
pieprz,sól


Mięso pokroić w niedużą kostkę,włożyć do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Po 30 min dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Obrane jabłka pociąć na cząstki zarumienić na patelni na mocno rozgrzanym smalcu(oleju) przełożyć na talerz.
Posiekaną cebulę usmażyć na pozostałym tłuszczu,pod koniec smażenia oprószyć mąką.
Cebulę,startą marchew(na dużych oczkach) i jabłka włożyć do zupy i gotować ją ok.10 min.
Na koniec wymieszać z chrzanem oraz tymiankiem,solą i pieprzem.
Na talerzach posypać posiekanym koperkie
Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 20:18 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Zupy 2016/07/03 16:26 #9498

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13887
  • Otrzymane podziękowania: 33674
Jakże tutaj smakowicie :mniam
Ja zupy uwielbiam, przede wszystkim te gęste. Gęste nie od krochmalu, tylko od ilości zawartych produktów. Nawet rosół na moim stole jest raczej bukietem warzyw wszelakich na cienkim makaronie, podlanych rosołkiem :) Ale teraz nie o rosołku będę prawić...

Krupnik

Pół kurczaka
Szklanka kaszy jęczmiennej średniej
Marchewka
Pietruszka
Pół selera
Ćwiartka kapusty włoskiej
Por
5 ziemniaków surowych.
2 liście laurowe
Łyżka posiekanego lubczyku
2 kostki rosołowe drobiowe ( firma dowolna) lub Vegeta niebieska
Śmietana 18%
1 łyżeczka od herbaty mąki pszennej

Kurczaka umyć, włożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą i zagotować.
W tym czasie marchew, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki, kapustę poszatkować drobno. Dodać do gotującego się kurczaka, dołożyć lubczyk.
Wsypać kaszę, dodać kostki rosołowe i gotować 25 minut.
Po 25 minutach dodać do zupy starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki. Gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec rozmieszać mąkę z 200ml śmietany i dodać do zupy. Zagotować.
Wyjąć kurczaka, pokroić lub porozdzielać widelcem na dość spore kawałki. Pokrojone mięso wrzucić do zupy.
Krupnik podawać posypany natką z pietruszki. Z pajdą kminkowego chleba jest równie pyszny.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zupy 2016/07/03 16:33 #9500

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13887
  • Otrzymane podziękowania: 33674
Zupa na wegierską nutę

25 dag surowej wędzonej kiełbasy
3 średnie cebule
4 duże ziemniaki
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
3 pomidory
Natka z pietruszki
2 łyżki śmietany do zup i sosów
1 kopiata łyżka mąki pszennej
Ostra papryka w proszku
1/2 łyżki mielonego kominku
2 ząbki czosnku
Kostka rosołowa instant lub 1 litr rosołu.
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki, cebulę, paprykę, kiełbasę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i również pokroić, podsmażyć wszystko na oleju.
Podsmażone warzywa zalać w garnku rosołem lub 1 litrem wody zagotowanej z kostką rosołową. Dusić do miękkości warzyw.
Śmietanę rozbełtać z mąką, dodać do zupy. Zagotować.
Zupę obficie doprawić natką z pietruszki, dodać paprykę ostrą, pieprz, kminek, zmiażdżony czosnek i ewentualnie dosolić.

Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 16:34 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zupy 2016/07/17 19:36 #13695

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Uwaga, uwaga w lesie pokazują się grzyby. Zapraszam do lasu na grzybobranie i podaję przepis na:

Zupę grzybową

Potrzebne produkty to:
Grzyby
ziemniaki
bulion
por
cebula
trochę masła
gęsta śmietana
majeranek
pieprz,sól

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,ugotować w bulionie do miękkości.Odcedzić,przecisnąć przez praskę,dodać do bulionu.
Grzyby starannie opłukać,pokroić na mniejsze kawałki.
Oczyszczone i umyte pory pokroić w krążki.Cebulę obrać i posiekać.
Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i krążki pora-zeszklić,dodać grzyby.Całość krótko podsmażyć.Następnie wlać bulion,zagotować.
Zupę doprawić solą i pieprzem,wlać śmietanę,stale mieszając, zagotować, posypać majerankiem.
Podawać z lanymi kluseczkami,łazankami lub grzankami.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal

Zupy 2016/07/18 11:03 #13863

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 118
Efkaraj - krupnik robię podobnie, ale dodaję jeszcze trochę suszonych grzybów, a w wersji bezmięsnej grzybów nieco więcej niż trochę. :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Zupy 2016/07/29 09:53 #16325

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Sezon ogórkowy w pełni, zapraszam na:
Zupę z zielonego ogórka

Składniki:
0,5 kg obranych zielonych ogórków bez pestek
masło
wywar (rosół) ok 2,5 litra
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżka stołowa mąki
1 pojemnik śmietany kremówki 30%
1 pęczek kopru

Sposób przygotowania:
Obrane, pokrojone w zapałki ogórki podsmażyć na maśle na patelni.

Jak będą miękkie dodać przecier.

Do rosołu dodać zawartość patelni, zaciągnąć śmietaną z mąką. Na koniec dodać koper. Odstawić na godzinę. Doprawić sola i pieprzem.

Zupę można jeść na ciepło z makaronem np. świderki.
Ostatnio zmieniany: 2016/07/29 09:53 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Zupy 2016/08/13 19:02 #19923

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
ZAKLEPKA
60 dag ziemniaków
por, seler, pietruszka
3 marchewki
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 litry wody
½ litra słodkiej śmietany 30%
2 łyżki mąki
½ szklanki cukru
sól, ocet do smaku
jaja ugotowanych na twardo
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Dodać pokrojony seler i por oraz
pozostałe przyprawy i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Na koniec dodać
śmietanę wymieszaną z mąką oraz doprawić do smaku cukrem i octem. Jaja obrać
i pokroić na ósemki. Kilka ósemek ułożyć na głębokim talerzu i zalać je gorącą
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zupy 2016/08/13 19:02 #19925

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
ZUPA „BRUKIEW”
kg gęsiny
kg żółtej brukwi
½ korzenia selera
70 dag ziemniaków
3 litry wody
łyżka majeranku
sól, pieprz, cukier
Brukiew obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzącą wodą, aby utraciła goryczkę. Zaparzoną brukiew odcedzić,włożyć do garnka, osolić i razemz gęsią i selerem gotować do miękkości. Mięso wyjąć, wywar zlać, a pozostałą w garnku brukiew poszturać (pognieść). Wlać z powrotem wywar do pogniecionej brukwi, włożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować. Gdy ziemniaki są miękkie,dodać rozdrobnione mięso i majeranek. Doprawić pieprzem i cukrem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal

Zupy 2016/10/11 15:52 #28984

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Węgierski rozgrzewający rosół według przepisu Poll

Poll napisał:
Ten rosół nie róźni się wiele od zwykłego... Na gar daję 2 ćwiartki kurczaka + 40 dkg przerosnietej wolowiny np ładny szponder. Warzywa,jak zawsze,ale zamiast pory 2 spore,opalone nad ogniem połówki cebul + świeze papryki. Daję całą,pŕzepołowiona i obrana z nasion paprykę czerwona + 2cale strąki chilli + strąk habanero,teź bez obierania. Dorzucam tez garsć fasolki szparagowej. Gotuję na maleńkim ogniu,jak mówiła babcia 'coby ino pykało'. Na koniec wrzucam sporo natki zielonej i 2 zabki czosnku ,żeby tylko się zaparzyły. Po ok 0.5 h od wyłaczenia moźna jeśc.Solę morska solą i dodaję odrobinkę świeźo zmielonego pieprzu prosto z młynka . Mieso wołowe i drobiowe obieram z kości,wrzucam do gara a potem laduje na talerzu.:witaj
Ostatnio zmieniany: 2016/10/11 15:53 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, sierika

Zupy 2016/10/11 18:13 #29036

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27124
  • Otrzymane podziękowania: 73556
Napisałam też:Poll napisał:
Ostrzegam,ze jest ostry. Ma szczypac nieco podczas jedzenia. Makaron (polecam wstążki,nie nitki .. a jeszcze lepiej lane kluski) i kawałki mięsa łagodzą ostrość.
Ja zawsze po takim rosole ,nawet,jak jest mocno zimno, moge pracowac w ogrodzie kilka godzin. Przepis zapodala mi pewna przygodnie poznana pani, ktora kilka lat towarzyszyła mężowi na placówce na Węgrzech. :czarownica

Trzeba jeść ze sporą ilością kluchów a kto nie jada na ostro, niech sobie da spokój, albo nie dodaje habanero. :czarownica
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sierika

Zupy 2017/03/23 17:18 #55159

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Pyszna zupa jaglana

Składniki

ok. 400 g karkówki wieprzowej
100 g wędzonki (szynka, polędwica, boczek)
250 g pieczarek
2 średnie marchewki pokrojone w talarki lub kostkę
3 średnie cebule pocięte dowolnie
150 - 200 g kaszy jaglanej (w zależności jakie lubimy zupy bardziej gęste czy mniej)
200 ml. słodkiej śmietany 12%
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki do posypania
sól, pieprz mielony, szczypta lubczuku (może być suszony)
ew. dla ostrości pieprz cayenne (ociupinkę)

Przygotowanie

Karkówkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i pieczarkami, dodać również pokrojoną wędzonkę. Przełożyć do garnka, wrzucić marchew, podlać wodą, doprawić do smaku, gotować do miękkości mięsa. Kaszę jaglaną sparzyć, dodać do zupy, uzupełnić wodą do porządanej gęstości, gotować jeszcze 15 minut, na koniec wsypać lubczyk i wlać śmietanę. Na talerzach posypać posiekaną zieleniną.

Polecam, zupa warta gotowania.


Ostatnio zmieniany: 2017/03/23 17:26 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, nelu-pelu, basik

Zupy 2021/09/17 21:31 #249276

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 7150
  • Otrzymane podziękowania: 16522
Zupa z cukinii

Jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma niewiele składników. Widziałam różne przepisy, ja robię tak:

W garnku z grubym dnem podsmażam krótko 2 spore cebule pokrojone w kostkę, 2-3 ząbki czosnku,
3-4 młode cukinie kroję w grubą kostkę, wrzucam do cebuli, podlewam wodą (lub wywarem z warzyw
jeśli akurat mam..) dodaję łyżkę Vegety i gotuję ok. 15 minut, studzę, wlewam do blendera, dodaję dużo
świeżo zmielonego grubiej pieprzu, znowu podgrzewami... gotowe..!! :) :)
Do talerza dolewam trochę mleka, ale jak kto lubi... lubię też czosnkowe gotowe małe grzanki sobie dosypywać... :mniam

U mnie zupa ma konsystencję kremu, ale jak kto lubi... wystarczy odrobinę więcej wody lub bulionu dodać.
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Efkaraj, takasobie, Elżbieta, basik, edith_cz
Czas generowania strony: 0.076 s.