Wybaczcie, że w osobnych postach, ale internet mi się ścina i bałam się, ze wyrzuci mi zdjęcia.
Zapomniałam dopisać....Rododendrony od Hachmanna nie są posadzone w torfie! To czarna mieszanka ziemi, której nawet nie musiałam wygrzebywać spomiędzy korzeni! ...A korzenie? ładnie przerastają doniczki, nie tworzą filcu, w który nawet noża nie można czasem wbić!
Teraz kolej na trzechpolskich sprzedawaców , którzy oferują swoje rośliny na All.
Pierwszy z nich, to Gospodarstwo Rolne p. A. Grzegorczyk spod Gryfic (nick ania_kal). na All wystawione 24 odmiany azalii japońskich, w tym azalia o mylnej nazwie Ultava ,chyba miało być Vltava, czyli jedna z czeskich azalek Jelinka. Cena 6 zł za sztukę. Nie bardzo wielkie, ale rozkrzewione - godna cena / Doszły ładnie zapakowane, nic się pod drodze nie stało
Każda roślina podpisana na plastikowej, zawieszanej labelce
Widze, ze aukcja jest zakończona, ale za tą cene, dokupiłabym wiecej.
Inny sprzedawca - pan Andrzej Nogal, specjalizujący się w kalmiach. Rosliny niezbyt duże, ceny ok 9 zł, ale w każdej aukcji jest real foto, co rzadko mozna spotkać, gdy chcemy kupić kwasoluby. Porządnie zapakowane, ale podpisane na cenowych nalepkch, na folii owijającej doniczkę. trzeba sobie z góry przygotować labelki. Mimo wszystko, polecam.
Kilka dni temu, rozpakowałam paczkę od OGRODinternetowy z Dębicy
Kupiłam 2 jabłonie ozdobne i kilka rodków. No cóż, nigdy więcej. Sposób pakowania beznadziejny. Gałązki rodków połamane, sporo liści odpadło...ale to tylko poczatek
Nazwy roślin napisano długopisem na...papierkowych, samoklejacych paskach ...Doszły już do mnie niemal starte
Rodki powyginane, zdeformowane, z ułamanymi gałazkami i o niezdrowym kolorze liści i zaschniętych końcówkach.
Dodatkowo...niespodzianka
Ceny tych piękności, to 29 zł .
Wszystkie rośliny, prócz jabłoni nie trafią na miejsca docelowe. Zadołuje je z dala od innych rododendronów i tam będa leczone.
Odradzam.