Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
'Lucy Black' należy do grupy ciemierników , które powinny być określane, jako mieszańcowe. W tej chwili, ciemierniki otrzymane z krzyżowania różnych odmian z sekcji
Helleborastrum są chętniej sadzone w ogrodach z dwóch przyczyn: urody (duża zmienność kolorów, kształtów płatków i ich ilości, oraz liczby pierścieni, na których są osadzone) i braku wrażliwości na kwaśniejszy odczyn gleby.
Oczywiście, największa popularnością cieszą się odmiany pełne, ale także ciemierniki pojedyncze o niemal czarnym kolorze kwiatów. Podkreślam słowo 'niemal', gdyż realnie patrząc jest to kolor bardzo ciemnej purpury, często przykryty 'pudrem', który potęguje wrażenie czerni kwiatu. Na rynku ogrodniczym jest sporo takich odmian i prawdę powiedziawszy, ciężko je czasem odróżnić od siebie np na naszym forum zielonozakręceni zaprezentowali:
-
ciemiernik 'Blue Lady
-
ciemiernik 'Harvington Shades of the Night'
-
ciemiernik 'Metalic Blue Lady'
Dodatkowym atrybutem tego ciemiernika są niewiarygodnie wybarwione na bardzo ciemny kolor, młode liście. Napisałam 'niewiarygodnie', ponieważ są to chyba najciemniejsze liście, jakie widziałam wśród ciemierników. Szkoda, ze w trakcie upływu sezonu ta ciekawa barwa zanika.
Zazwyczaj ciemierniki mieszańcowe, w tym i odmiana 'Lucy Black' nie sprawiają kłopotów w uprawie, ale - jak zauważyłam w swoim ogrodzie - tempo przyrastania ciemierników o czarnych kwiatach jest nieco słabsze, niż o kwiatach jaśniejszych.
W ogrodzie będzie wymagał stanowiska nieprzesychającego, o stałej wilgotności w półcieniu, najlepiej z dostępem do wschodniego słońca. Do odczynu ph zapewne się dostosuje, ponieważ nowe hybrydy ogrodowe dobrze rosną w glebie o odczynie kwaśnym.
Uwaga! Ciemierniki są roślinami trującymi i drażniącymi skórę, więc wszystkie prace pielęgnacyjne należy wykonywać w rękawicach.
Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
.