Rozmiar L wysokość 70cm Liście duże, zielone, mocno żebrowane, z delikatna falbaną na brzegu, dobrej substancji, sztywne. Kwiaty jasno-lawendowe, kwitną w lipcu Zalecane stanowisko cień do półcienia
Uwagi
- dostojny pokrój, mocnych liści
- tworz duży zielony kopiec
Hosta Mesa Fringe w Jędrzejówce u Poli, na tle hosty Gold Haze.
foto.Poll
Mesa Fringe, to stara odmiana, ale jesli jesteście miłośnikami takich jednokolorowych olbrzymów, to jest to hosta must have! Wielkie liście o wyraźnym unerwieniu widoczne są z daleka, choć ich kolor jest zgaszony, mało jaskrawy. U mnie w ogrodzie rośnie od 2009 roku a przybyła do mnie z Belgii, jako nieduża sadzonka. Nie sprawiała mi większych kłopotów (prócz tego, ze wiecej musiałam lać pod nią wody) do czasu, gdy wiosną 2018 postanowiłam ją przenieśc na nowe stanowisko. Miejsce okazało się nieodpowienie - zbyt suche, choć urodzajne. W tym roku powędruje na dno stawu.
Mesa Fringe w majowych barwach prezentuje się wspaniale. To jej czwarte stanowisko w moim ogrodzie, ale chyba nie ostatnie. Latem ma zbyt dużo słońca i zbyt mało wody pod stopami. Widoczny na zdjęciu kasztan jadalny usechł z niewiadomych powodów i teraz zrobiła się w tym miejscu plaża.
Po latach zaniedbań, obiecałam sobie, ze nie tylko ją dopieszczę, ale także będę ją częściej fotografować. W 11 roku uprawy około 40 kłów
Przydałoby się ją już odmłodzić, bo środek wyłysiał.