Rozmiar: M (około 40cm wysokości) Liście: wydłużone, z zielonym centrum i szerokim, naciekającym marginesem, niektóre liście mogą być całkowicie białe; brzeg lekko falujący Stanowisko: cieniste
Niewiele informacji znalazłam o niej w sieci, może właściciele dodadzą więcej.
Fot. Poli z maja 2014 r.
.
Pozdrawiam, Anka.
Ostatnio zmieniany: 2019/01/19 21:24 przez Poll. Powód: dodanie informacji w opisie, dodanie linku
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant
Funkia (Hosta) White Beauty
2017/01/26 17:43 #46400
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 72796
affa napisał:
Niewiele informacji znalazłam o niej w sieci, może właściciele dodadzą więcej.
No właśnie, nie tylko mało wiadomości, ale i sporo mylacych , bo np jedna z polskich szkółek, sprzedaje hostę o tej nazwie, ale ma ona odwrócone kolory! Informacje o niej mozna spotkać na stronie Fransena, gdzie ja kupiłam kilka lat temu i w HostaLibrary (MyHostas database)
White Beauty rośnie u mnie chyba 5ty sezon, dzielona. Jak wszystkie undulaty nie sprawia większych kłopotów, ale nie ociąga się z kiełkowaniem wiosną i dwa razy pod rząd mi mocno podmarzła. Do opisu mogę dodać tyle,ze margines White Beauty jest naprawdę bielusieńki, szeroki i wyraźnie pofalowany a nieregularne białe nacieki ładnie kontrastują z zielonym centrum .Niektóre jej liście pojawiając sie są całkiem białe, jak u hosty White Feather. Może to nie piękność, ale na pewno ciekawostka dla kolekcjonerów.