Nowinka bardzo dziękuję za życzenia - zawsze się przydadzą
Z tymi nowinkami i super-buper nowościami to rożnie bywa. Nie tylko ja się na nie łakomie a potem okazują się klapą. Nadal szukam straconych odmian w skutek pośpiesznej przeprowadzki, sprawdzonych bardzo ładnych, odpornych i zdrowych, tak naprawdę czekających na wprowadzenie do bardziej masowej produkcji .
Efkaraj witam serdecznie w wirtualnym ogrodzie.
Miskant 'Boucle' zobaczyłem go po raz pierwszy jeszcze na polu pośród innych wyselekcjonowanych siewek, wpadł mi od razu w oko ze względu na kolor kwiatów i piękny gofrowany ich kształt , cała roślina sprawiała wrażenie dość krępej i zbitej a kwiatostany leżą praktycznie na liściach w przypadku wyższego wzrostu trudno by było oglądać i docenić oryginalność ich. Siła przyrostów z pewnością jest dobra, trawa nie była mniejsza objętościowo od innych i nie sprawiała wrażenia rachitycznej chimery o oryginalnych kwiatach,
Wiem również że została oddana do namnażania in-vitro i wiernie powtarza cechy ( pierwsze próby już były i są bardzo obiecujące ) Prawdopodobnie w następnym roku będzie oficjalna premiera handlowa a wtedy będzie dostępna.
rispetto muszę to zrobić, przynajmniej dla zabezpieczenia genów i będę pamiętał o twoim akcesie
markita zapraszam wszystkich zielonozakręconych
a znajomość osobista jest zawsze milsza i
zapewniam nie ma czego zazdrościć to tylko kwestia determinacji i wytrwałości
SylwiaS witam serdecznie
Nosferatu dostałem jakiś czas temu i to zaledwie dwa źdźbła ale widzę że dobrze sobie radzi . O tym selekcie słyszałem dwa lata temu bardzo pochlebne opinie. W miarę dojrzałą trawę widziałem w dwóch ogrodach i również mogę wypowiedzieć pozytywną opinię - doskonała separacja kolorów sino-bordowej i błękitnej - dolnej części rośliny. Nasienniki są sztywne i nie wylegają . Jedyny brak jaki zauważyłem to mała ilość kwiatostanów ( przestrzelone kępy ) ale może to być spowodowane młodocianym wiekiem rośliny - trzeba zaczekać i sprawdzić. Wysokość 80-90 cm czyli średnia jak dla prosa. Sądzę że wprowadzenie do masowej produkcji to kwestia roku.