Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Kalmia, ewakatarzyna
Arizema (Arisaema) – wymagania i uprawa w ogrodzie
2024/10/02 20:14 #329431
Tomek Mr
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 29120
Koleżanko Poll i jak dojrzały ? Moje niestety nie. Kolba się przełamała i nasiona leżą zielone. Natomiast dojrzały innego gatunku...tyle że nie wiem jakiego ?
Arisaema consanguineum jeszcze zdobi ogród, ale już tylko z liści
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kalmia, ewacz, wojtek
2024/12/05 18:47 #333470
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 73568
W 2023r. kupiłam od pewnego kolekcjonera Arisaema jacquemontii. Nie bardzo się znam na tym rodzaju, ale to, co się pojawiło pod koniec maja zaparło mi dech w piersiach. Śliczne variegackie liście i spatha, czyli pochwa kwiatostanowa.. Analizując dziś zdjęcia zauważyłam, że te śliczne liście nie były gładkie, a przez to wyglądają jakoś dziwnie. Pewien znawca arizem potwierdził moje przypuszczenia pisząc, że to owszem, Arisaema jacquemontii, ale zawirusowana prawdopodobnie mozaiką. Doradził mi spalenie bulwy i ostrzeżenie osoby, która mi tę roślinę sprzedała. Inny kolekcjoner dodał, ze taki wirus wybił 1/3 kolekcji jego storczyków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, basik, ewacz
2024/12/20 19:40 #334094
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 73568
Tomek Mr napisał:
Koleżanko Poll i jak dojrzały ? Moje niestety nie. Kolba się przełamała i nasiona leżą zielone. Natomiast dojrzały innego gatunku...tyle że nie wiem jakiego ?
Sporo lat uprawiam Arisaema sikokianum, ale pierwszy raz owocniki zrobiły się czerwone. Nie wiem, czy są w pełni dojrzałe, ale i tak spróbuję je wysiać..... Ja, albo ktoś inny