Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/09/30 21:46 #329283

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64699
Kilkuletni Cyclamen hederifolium Alba wciąż jeszcze z wieloma kwiatami.

Dwulatek już kończy kwitnienie.

fot. 30.09.2024
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2024/09/30 21:47 przez basik.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, Kalmia, halszka, nelu-pelu, Danusia, ewacz, a.nia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/06 11:37 #329667

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28892
To ja dodam same liście, które potrafią być równie ozdobne ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, basik, Danusia, ewacz, wojtek, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/06 19:13 #329712

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Tomku, te ostatnie wyjątkowo wpadły mi w oko :woohoo: , co to za odmiana?
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/07 19:53 #329786

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cyklamen bluszczolistny rosnący na stanowisku wiosną słonecznym, a teraz półcienistym wciąż kwitnie.

fot. 07.10.2024

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, halszka, Danusia, ewacz, a.nia, nena08, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/07 20:12 #329789

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72855
U mnie także kwitną... Takie małe kwiatusie, a ile frajdy! Wczoraj znowu dokupiłam kilka sztuk na nowe rabaty. :tup

Cyclamen hederifolium 'Amaze Me' (White)

Cyclamen hederifolium 'Siver Leaf' (White)

Cyclamen cilicicum

fot. 07.10.2024r.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/10/07 20:15 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, takasobie, basik, Danusia, ewacz, a.nia, nena08, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/07 20:55 #329796

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Moje cyklameny zdziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, Danusia, ewacz, a.nia, nena08, dultom, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/07 21:35 #329805

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
piku napisał:
Tomku, te ostatnie wyjątkowo wpadły mi w oko :woohoo: , co to za odmiana?

Wiesiu, to cyklamen bluszczolistny, niejaki 'Special Leaf', Kupiony w 'Sadzawce' ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/09 20:01 #329945

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22597
Kupiłam wiosna kolejne i oprócz jednej odmiany wszystkie ładnie rosną a jak byliśmy u Tomasza to podziwiałam wszędzie jego sieweczki :kocham jaka była moja radość gdy okazało się że i u mnie cos się wysiało hu_rra

Nawet takie cudeńko się trafiło ciekawe czy taki zostanie

I sieweczki od Ani :buziak :buziak

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, piku, halszka, takasobie, basik, ewacz, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/09 20:40 #329956

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zauważyłem pierwszy raz u mnie siewki cyklamena coum...i to całkiem niezła gromada ;)

Cyclamen coum 'Christmas Tree'

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, halszka, basik, Danusia, ewacz, dultom, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/09 21:25 #329962

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Uwielbiam tę siejność cyklamenów :mniam U mnie także się pojawiły, ale tylko C. coum

fot.29.09.2024r.

Cyclamen hederifolium ' Amaze Me (Pink)'

fot. 09.10.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, takasobie, basik, Danusia, a.nia

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/09 22:32 #329978

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poll napisał:
Uwielbiam tę siejność cyklamenów :mniam U mnie także się pojawiły, ale tylko C. coum

.

A dlaczego koleżanka wygrzebuje i męczy, zamiast dać im spokój? krecigl Już by chciała podzielić? Ale jeszcze za młoda na krojenie bulwy polewkamax
Ostatnio zmieniany: 2024/10/09 22:34 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danusia

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/09 22:41 #329979

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
To jedna z siewek, które znalazłam na ścieżce. Szkoda byłoby zniszczyć, więc wykopywałam i przesadzałam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, takasobie, Danusia, ewacz, dultom

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/10 23:12 #330061

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16771
Czy u szczęśliwych posiadaczy wznowił wegetację cyklamen cypryjski? Ewo? Halszko? Tomku?

U mnie się pojawił i nawet zakwitł w terminie (IX-XI) jednym kwiatem... 2smiech a czy jeszcze jakieś się ujawnią, trudno powiedzieć, natomiast widać, że idą już liście... obserwację mam wszak utrudnioną z uwagi na liściory Asplenium scolopendrium 'Cristatum', które się wzięły i na cyklamenowej miejscówce wyłożyły 037

(Fot. 10.10.2024)

Tylko zastanawiam się, czy faktycznie jest to cyklamen cypryjski, bo ten ma słodko pachnieć a mój nie pachnie wcale... a przynajmniej w zeszłym roku tak było, gdy nos specjalnie w one kwiaty wkładałam... :silly: zaś nasze egzemplarze, jak rozumiem, identyczne, bo wszystkie sadzawkowe B)

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2024/10/10 23:55 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, halszka, basik, Danusia, ewacz, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/11 10:19 #330079

• ewacz
  • ewacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6007
W tym sezonie cyklamen cypryjski poczynił postępy. W ubiegłym roku zaprezentował 1 liść i 1 kwiat. W tym zaszalał 2smiech - 2 kwiaty i 1 pączek a liści kilka zaczęło się pokazywać. Zapachu nie sprawdzałam.

Cyklamen confusum - to tegoroczny, wiosenny zakup. Teraz ma kilka kwiatów i już pokazują się listki.

Sądziłam, że cyklamen bluszczolistny 'Central Spot' będzie kończył kwitnienie bo pokazały się ;sprężynki; i listki ale widzę, że jeszcze wyszły pączki.
Pozdrawiam, Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, piku, takasobie, basik, Danusia, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/12 16:05 #330149

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6921
th napisał:
Czy u szczęśliwych posiadaczy wznowił wegetację cyklamen cypryjski? Ewo? Halszko? Tomku?

Tylko zastanawiam się, czy faktycznie jest to cyklamen cypryjski, bo ten ma słodko pachnieć a mój nie pachnie wcale... a przynajmniej w zeszłym roku tak było, gdy nos specjalnie w one kwiaty wkładałam... :silly: zaś nasze egzemplarze, jak rozumiem, identyczne, bo wszystkie sadzawkowe B)

Pokazywany na poprzedniej stronie cyklamen okazał się cypryjskim (a nie cylickim :oops: ,już poprawiłam). Pamiętam, że w zeszłym roku miał intensywny zapach, natomiast dziś sprawdziłam i zapachu żadnego nie wyczułam.... :nie_wiem Kwitnie już co najmniej trzeci tydzień.

Miałam dwie sztuki ale drugi się nie pokazał, cebuli nie znalazłam w zaznaczonym miejscu.
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2024/10/12 16:09 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, basik, Danusia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/16 22:31 #330519

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Na ostatnim zlocie dostałam od A.ni parzydła blekolistne. Wśród nich były maciupeńkie sieweczki cyklamenów. Wydłubałam, przesadziłam i rosną clap
Aniu oddać? :lol:

fot. 16.10.2024
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, nelu-pelu, Danusia, a.nia, nena08, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/17 21:00 #330557

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18009
Powiem Ci jak zakwitną… :lol: a nuż będą kwiatki w ciapki np… :lol: :buziak
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): basik

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/18 22:31 #330650

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5852
Okazuje się, że u mnie tez się coś wysiało clap

Cyclamen coum Silver Leaf Pink

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, halszka, takasobie, basik, Danusia, ewacz, a.nia, dultom

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/19 17:30 #330671

• dultom
  • dultom Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13936
W zeszłym roku postanowiłem się trochę pobawić z cyklamenami. Nie wszystko przetrwało z tego, co od tamtej pory nabyłem (pewnie źle sadzałem), ale trochę znajduję. 2smiech Oto aktualny stan posiadania:

Cyklamen bluszczolistny Pink.

Cyklamen bluszczolistny Rubrum.

Cyklamen bluszczolistny Album lub Albissimum (zaginęła etykieta)

Cyklamen dyskowaty Christmas Tree Leaf Pink

Cyklamen dyskowaty Medium Pink (ledwo daje radę, ale pewnie się rozkręci)

Cyklamen dyskowaty Porcelain.

Cyklamen purpurowy, nie wiem, czemu, nie zakwitł w tym roku. Może przez te psiaki obok? think:
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2024/10/19 20:33 przez dultom.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, takasobie, nelu-pelu, basik, Danusia, ewacz, wojtek, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2024/10/20 12:25 #330726

• ewacz
  • ewacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6007
Cyklamen cypryjski nabrał wigoru i rozbiegł się liśćmi zajmując spory placyk. Nawet dorzucił kwiatków.

W miejscu cyklamena dyskowatego, który zaginął na 3 lata pojawiły się siewki. :P

W ubiegłym roku wiosną Iwonka /Iwona 1311/ przyjechała do mnie z prezentem w postaci sadzonki adiantum venustum. Jesienią zobaczyłam w paproci ze 2 listki cyklamenowe. Tej jesieni gdy była u mnie pokazałam Iwonce cyklamenową kępkę. Powiedziała, że te cyklameny przywiozła z Włoch i są chętne do wysiewania się.

Pokazał mi jakie będzie miał kwiaty.

Od moich cyklamenów różni się i wzorkiem na liściach i ma nieco inny kolor różu.

Cyklamen pseudibericum - tegoroczny zakup - ma ładny wzorek na liściach i intensywną barwę kwiatów.

Urosła kępka z siewek cyklamena bluszczolistnego, które wydłubałam ostatniej jesieni z psiej ścieżki.
Pozdrawiam, Ewa
Ostatnio zmieniany: 2024/10/21 14:16 przez ewacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, takasobie, Iwona1311, nelu-pelu, basik, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: takasobie
Czas generowania strony: 0.109 s.