Ziarnopłony, to jeden z moich niedawno nakreconych koników
Nie sa zbyt duże, ale rozwijaja sie i kwitna w okresie, gdy prócz wczesnowiosennych cebulowych, niewiele roślin kwitnie. Potem znikaja z pola widzenia i zazwyczaj następnego roku odbijaja z podwójną siłą i wieksza ilościa kwiatów.
Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej czuja się na żyznych i wilgotnych stanowiskach - tam rozwijają się i przyrastaja najlepiej. Dlatego część moich odmianowych ziarnopłonów, które wysadzałam w dośc przypadkowe miejsca, musi zmienic stanowisko.
Rosnąca pod wysuszającycm glebę cisem, odmiana 'Cuprea' słabo się rozrosła i miernie kwitła. Po ubiegłorocznym kwitnieniu dała jednak kilka samosiejek
Ficaria verna 'Alboplena'
Ficaria verna 'Collarette' o żółtych, pełnych kwiatach, rośnie pod hostą, w często podlewanym miejscu. Wiosną ma dośc słońca, które bardzo lubi i które zapewnia mu obfite kwitnienie.
Ziarnopłon 'Salmon's White' , którego początki kwitnienia pokazywałam wyżej, ładnie się rozkręcił i do teraz obficie kwitnie
Ziarnopłon Brazen Hussy'
Wokół oczywiście rosną nasze najzwyklejsze ziarnopłony, które powoli kończą kwitnienie
fot.16.04.2019r., Dolny Ślask