Znalazłem to forum dość przypadkowo i jestem pod dużym wrażeniem tego co udało się tu zgromadzić.
Zajmuję się roślinami miododajnymi od lat. Opisuję ich walory w miesięczniku Pszczelarstwo, jestem też autorem kilku książek poświęconych roślinom miododajnym.
Większość roślin rozmnażałem z nasion. W okresie letnim, kiedy bardzo dużo pracy jest przy pszczołach nie jestem w stanie dobrze zadbać o rośliny. W tym czasie wiele zdobytych z trudem gatunków się zmarnowało (susza, chwasty).
Nie kapituluję.
Po dwóch - trzech latach po posadzeniu większość lip radzi sobie w naszych warunkach bez opieki - stąd pomysł na "Ogród Stu Lip".
Znajduje się on w Chwalęcicach koło Gorzowa. W okresie letnim można się umówić na zwiedzanie - mam nadzieję, że podołam.
Starałem się zgromadzić komplet uznanych gatunków, nie mam tylko pochodzącej z Chin lipy pięknozębnej (
Tilia callidonta Hung T. Chang), ale wiem kto ma i może wyłudzę gałązkę, żeby zaszczepić
Część gatunków nie zimuje w naszym klimacie - między innymi lipa lśniąca (
Tilia endochrysea Hand.-Mazz.).
Męczę je w donicach, a na zimę uciekam z nimi do szklarni.
Na przełomie listopada i grudnia ukazała się książka mojego autorstwa o krótkim tytule "Lipy".
Nakład jest niewielki, format B5, okładka twarda, stron 196. Fotki mniej więcej takie jak tu wrzuciłem.
Jak na razie książka jest do nabycia tylko w moim sklepie internetowym (APIFLORA).
Gdyby ktoś był zainteresowany to gorąco polecam, to trzy lata mojej pracy w czasie, gdy pszczoły pozwalają się zajmować czym innym.
Dzięki i mam nadzieję, że moderatorzy będą tolerancyjni wobec przejawów mojej autoreklamy.