Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
--=reklama=--
Ciekawe, warte odwiedzenia miejsca w Polsce i na świecie
2017/08/11 12:39 #80103
Semper
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 6039
PoluJest to typowy ogród zamkowy w stylu włoskim.Składa się z dwóch tarasów połaczonych tym pięknym mostem.
W dolnej części szerokie alejki otoczone grabowym i bukszpanowym żywopłotem.Trawnik i cięte iglaki.W centralnym miejscu fontanna.
Górna częśc mniejsza chociaż bogatsza w rośliny.Jest tam klomb z różami.Wzdłuz muru rosna piwonie.Całośc uzupełnia ta piekna hortensja i
oleandry w wielkich doniczkach.Jest jeszcze oranżeria w której mieszkają papuzki.
Ja najjbardziej lubię ten teatron z barkowymi skarztami z 1720 roku.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Ciekawe, warte odwiedzenia miejsca w Polsce i na świecie
2017/08/19 09:31 #81157
Semper
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 6039
Dzisiaj zabiorę Was do ZOO.Takie trochę inne ZOO.To taka małą Afryka w środku Europy.Wjeżdżasz samochodem i podziwiasz szwendające się kopytne.
Dodatkowy dreszczyk emocji to wizyta autem w wybiegu dla lwów.Oczywiście z zamkniętymi szybami.Dodatkowo pawilony z różnymi zwierzętami.Tam mozna spacerować.W Ogrodzie nie ma krat.Zastępują je szyby pancerne.Jest jedno zwierzę, którego nie zobaczysz w innych ogrodach.To okapi.Mnie jednak bardzo zainteresowała szata roślinna
Ogromne rododendrony, magnolie(jedna kwitła), bambusy,rożne gatunki klonów.Zreszta długo by wymieniać.Zapomniałem napisać gdzie.Oczywiscie w Czechach.Miejscowość nazywa się Dvur Kralove .Ode Mnie to jakieś 40 km.