TEMAT: Moje małe szczęścia i porażki

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/27 08:50 #146782

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33786
Danusiu, jakie cudowne te kolorowe fotki :kocham :kocham :kocham No, co ja poradzę, że zimy nie lubię? I choć doceniam walory zimowej fotografii, to ten lodowaty wiatr widoczny na berberysie, aż mnie zmroził po drugiej stronie kompa wink-3

Co do ściany, nie doradzę. Wszystkie ściany mam puste, ze względów logistycznych własnie ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/27 09:18 #146786

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7143
Danusiu, róża na ścianie mi wydaje się dobrym pomysłem. Sama nie mam, ale tylko dlatego, że nie mam odpowiedniej ściany. U mojej siostry w ogrodzie na ścianie rośnie Jasmina i gdy kwitnie (a kwiatów ma całe mnóstwo), to jest to widok zjawiskowy :kocham . Mogę Ci tę różę polecić, chyba że masz już inną upatrzoną. Dodatkowo byłby to fajny pionowy akcent w tej części ogródka. I jeśli nie ma przeszkód natury logistycznej, to też, tak jak Zuza sugeruje, poszerzyłabym rabatkę pod płotem :diabelek
Pozdrawiam
Halina

--=reklama=--

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/27 15:39 #146821

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 49007
Szadź pięknie maluje śnieg też! Twój ogród w zimowej odsłonie też niezwykle uroczy!

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/27 15:50 #146825

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6607
Jak to róża pnąca na ścianie... Tam jest miejsce na 2 różę :-D

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/27 15:57 #146827

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23185
Wróciła ze spaceru co prawda słonka nie ma ale zaraz człowiek inny jak się trochę zmacha wink-3

Majeczko no właśnie tak mi przyszło do głowy śe przy takim małym ogródku szkoda żeby się taka duża ściana marnowała pusta 2smiech

Neluś ja pytałam o tą i o ta ale pani powiedziała że na pewno na razie nie będą dostępne a Hopcorn to na szczęście typowa ogrodówka czyli nawet mnie nie bierze rotfl

Zuziu ja mam tyle śniegu że teraz będę się modlić żeby to nie zaczęło się topić na raz bo będziemy pływać jak nic.
Co do rabatki pod płotem to cały czas już nad tym myślę ale czekam co wyjdzie bo w zeszłym roku zmarł sąsiad a córki już mają swoje domy ,czekam co będą robić na razie nic o sprzedaży nie mówią ale kto wie i wtedy nie wiadomo kto się za sąsiada trafi to murek się zburzy ,poszerzy i obsadzi w razie czego tak żeby sie odgrodzić bo ich działka jest wyżej,gdyby to była sama działka to byłabym pierwsza w kolejce do kupna ale na niej stoi duży dom więc cena też na pewno będzie duża a mnie taka wielka chałupa do niczego niepotrzebna.

Ewcia u mnie jedna jak wiesz cała prawie pod hortensją,na drugiej od stony podjazdu bardzo powoli rozrasta się trzmielina a dwie są jeszcze puste wink-3

Halinko Jasminę mam na płocie po przeciwnej stronie i jeszcze trzy inne marzy mi się Alchymist albo Rosarium :) a odnośnie rabatki pod płotem wyżej już napisałam Zuzi :)

Kilka fotek z zeszłego roku

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, zanetatacz, Lukrecja

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/27 19:33 #146867

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23955
Danusiu Rosarium ma dość sztywne pędy i wydaje mi się że będzie problem żeby ją utrzymać tylko przy kratce. Tam widziałabym raczej jakąś z wiotkimi pędami żeby łatwiej było ją przywiązywać do kratki.
Alchymist może przemarzać, będziesz ją kładła na ziemię?
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Ostatnio zmieniany: 2019/01/27 19:36 przez edulkot.

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/27 20:47 #146900

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Cześć Dana :przytulam fajnie ogląda się Twoje letnie rabatki ,aż chce się powzdychać do lata :kocham
Czytam ,że rozglądasz się za pnącymi różami .Polecam Ci Bajazzo i Alaskę .Pięknie kwitną ,bujnie rosną i bez jednej plamki .Ja kupiłam i jestem zachwycona :tup U mnie mrozi ,śnieżek raczej mizerny ,nie podoba mi się ta zima i z wyglądu i że mi ciągle zimno .Brrrrr aby do lata :spacerek :zdrowko

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/28 18:47 #147011

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko pięknie to wygląda ale jak zacznie się naraz topić to zrobi się nieciekawie.

Siberko a wiesz ze tez nad tym myślałam wink-3 żeby może dwa różne kolorki posadzić rotfl

Majeczko wypatrzyłam na Floribundzie -Ewa Starlet,Maritim,Nahema i Spirit of freedom i teraz myślę które think:

Ewcia ja czekam aż wreszcie Ty otworzysz furtkę do ogrodu :buziak Bajazo u nas oglądałam i nie wiem czy u mnie nie będzie jej za zimno a Alaskę muszę sprawdzić :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Nowinka

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/28 19:12 #147020

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2385
Róże przy ścianie to świetny pomysł, będą miały ciepło w zimie to pewnie będą dobrze rosły :)
Pięknie masz zagospodarowane rabaty, takie gęste i kolorowe :bravo
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/28 19:34 #147028

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gabrielu ja mam na rabatkach naźgane już do granic możliwości bo za dużo mi się podoba a na dodatek zamiast od początku sadzić piętrami to sadziłam same byliny bo wydawało mi się że jak ogródek mały to nic innego nie pasuje 2smiech
Danusia

WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/28 19:54 #147033

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18544
Danusiu wpadłam z rewizytą... zastanawiam się tylko dlaczego dopiero teraz do Ciebie trafiłam? Przemknęłam jak wicher po Twoim ogrodzie. Pięknie masz :) drewniaki, gliniaki i starocie wszelakie też lubię tylko u mnie w domu siedzą polewkamax
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/28 20:11 #147038

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Aniu u mnie w domu też dosyć dużo jest szczególnie w kuchni i stolik zrobiony z Singerki w salonie bo M uwielbia starocie ostatnio fajkę wodna ze złomu przywlókł za 15 zł rotfl
Danusia

WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/28 20:37 #147047

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Danusiu., patrząc na Twoje rabaty widać, że u Ciebie żaden chwast nie ma szans :kocham .... Pozostaje Ci tylko oglądać i podziwiać! :bravo :bravo

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/28 21:35 #147056

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maryniu no powiem Ci że jak już wszystko ładnie ruszy to mają marne szanse w tym buszu ale i tak jest dużo plewienia a oprócz tego jeszcze brzegi koło potoczka a z jednej strony jeszcze cały czas kombinuję jak obsadzić rotfl
Prosa już przy brzegu nie ma bo okazało się że to zwykłe co najbardziej się rozkłada więc oddałam sąsiadce a posadziłam bergenie,miodunki i żurawki a brzeg na którym widać kamienie to sąsiadów ale jak zaczęłam swój obsadzać to stwierdzili że byłoby głupio gdyby na ich rosły chaszcze rotfl

Danusia

WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia, Maryna44

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/29 09:07 #147069

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 49007
Te jaskry nad potoczkiem całkiem miło wyglądają! W takim miejscu mozna różne cudeńka posadzić! Krwawnicę na przykład czy tawułki! No i miętę wodną i niezapominajkę wodną!

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/29 19:40 #147131

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Nadrabiam zaległości, bo się nazbierało że hoho. Danuś przed miskantem jak pisze Gosia tez posadziłabym liliowca. Gdzieś czytałam o towarzystwie roślin - i pisali żeby raczej nie łączyć róż i traw z uwagi na zapotrzebowanie w nawozy. Róże potrzebują sporo, trawy praktycznie wcale. Pisali, że w takiej konfiguracji (trawa i róża) trawa zawsze będzie korzystać z nawozu który damy róży, a wtedy mają tendencje do zbyt szybkiego rozrostu i będą się pokładać albo nieładnie przeginać.
Jak spojrzałam na ścianę gdzie ma być róża, też pomyślałam - a czemu nie dwie? skoro miejsce masz po obu stronach okna. Też jak Ewcia (Nowinka) polecam Bajazzo - ma ją moja mama, rośnie niebywale zdrowo i wielka aż włazi na dach altany.
Foty z lata cudne! A te "żółtki" nad strumyczkiem ... :kocham

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/29 20:46 #147143

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko tam są jaskry,kaczeńce i pierwiosnki które ładnie się rozsiewają wiosną posadzę je też po drugiej stronie bo siewki na pewno znów będę ,miedzy nimi rośnie jeszcze tojeść rozesłana i przetacznik bobrowniczek ale niezapominajek dokupię wiosna i też dosadzę :)
Lukrecjo dzięki za wiadomość to posadzę tam liliowca chyba ze mi jeszcze coś innego przyjdzie do głowy wink-3
Róża po drugiej stronie okna raczej nie bo tam jest wąsko i rośnie Novalis raczej sie zastanawiałam czy dwóch na jednej kratce nie posadzić ale to raczej za dużo mam za to biały drobniutki bylinowy powojnik który rośnie w niezbyt dobrym miejscu bo nie wiedziałam co dostałam rotfl to mogłam bym dosadzić :)
Taki rośnie pod tują i w tym roku tuja kwitła w dwóch miejscach na biało 2smiech

Słoneczka dla Ciebie jeszcze zamówiłam sobie białego :)

Danusia

WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, zanetatacz, a.nia

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/29 21:07 #147148

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2385
O takich roślinach lubiących dużo wody mogę tylko pomarzyć, więc podziwiam u Ciebie :)
Fajnie że nawet za płotem masz trochę miejsca do obsadzenia :lol:
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/29 21:09 #147150

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6607
Mój ulubiony powojnik :-)

Moje małe szczęścia i porażki 2019/01/29 21:18 #147154

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gabrielu cieszę się że i Ty znalazłeś u mnie coś do podziwiania dla Ciebie jeszcze jedna drobinka lubiąca wilgoć-śledziennica

Bardzo się ciesze że mam jeszcze coś do obsadzania rotfl

Siberko jak myślisz może rosnąc z różą??
Danusia

WIZYTÓWKA
Ostatnio zmieniany: 2019/01/29 21:21 przez Danusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, takasobie, inag1, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.321 s.