Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum)'Wollaston'/ 'Wollastonii'

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum)'Wollaston'/ 'Wollastonii' 2024/10/19 19:38 #330685

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28891
dultom napisał:
Myślisz, że mogą być niezgodne? .
Co do zgodności czy nie... to w przypadku wielu odmian Polystichum setiferum mam mieszane odczucia. Są odmiany łatwo rozpoznawalne i trudne do pomylenia, ale jest sporo tak do siebie podobnych, że w zasadzie ciężko stwierdzic czy to 'Madame Patti', 'Laxum', 'Herrenhausen' czy własnie 'Wollastonii' Wszystkie są z 'Divisilobum Group' Biorąc dodatkowo pod uwagę, że to prawdopodobnie któreś pokolenie z siewu więc nie wiadomo do końca ile tych własciwych cech odziedziczyło :nie_wiem . Być może obecna 'Madame Patti' bardziej przypomina oryginalny 'Herrenhausen', a 'Laxum' np. 'Wollastonii'?
Kilka lat temu dostałem z BPS zarodniki 'Laxum' z dopiskiem dobry klon...czyli są lepsze i gorsze? ;)
Mój' Wollastoni' z Irlandii, bez wzgledu na to czy przypomina oryginał czy nie jest wyjątkowo udany, ale czytając opis oryginalnej rośliny z 1852 roku jest inny. Zaczynając od rozmnózek. Na moim nigdy ich nie widziałem, a oryginał wytwarzał ich dużo. Długie i wąskie listki, drobno podzielone. A poza tym jak podaje wiarygodne źródło- ' Paproć ta zniknęła z uprawy jako odmiana o określonej nazwie...ale, że uprawia się wiele bardzo podobnych, nienazwanych odmian P.setiferum , to bardzo prawdopodobne, że 'Divisilobum Wollaston' jest jedną z nich, choć ciężko ją jednoznacznie zidentyfikować'.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, basik, dultom

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum)'Wollaston'/ 'Wollastonii' 2024/10/19 20:01 #330688

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13936
Cóż Tomku, ciężkie jest życie kolekcjonerów paproci. krecigl
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

--=reklama=--

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum)'Wollaston'/ 'Wollastonii' 2024/10/19 20:42 #330693

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28891
dultom napisał:
Cóż Tomku, ciężkie jest życie kolekcjonerów paproci. krecigl

Ano tak...ja już cały posiwiałem 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): dultom

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum)'Wollaston'/ 'Wollastonii' 2024/10/20 16:11 #330733

• ewacz
  • ewacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6007
Już jesienny paprotnik szczecinkozębny 'Wollaston'. Mam go kilka lat i nigdy nie widziałam na nim rozmnóżek.

Młody paprotnik 'Wollastonii' typ II, wyhodowałam z rozmnóżki i ten też rozmnóżki daje.
Załączniki:
Pozdrawiam, Ewa
Ostatnio zmieniany: 2024/10/20 16:15 przez ewacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): basik, dultom, DorotaZ

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum)'Wollaston'/ 'Wollastonii' 2024/10/23 22:28 #330950

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72855
Polystichum setiferum 'Wollaston' pochodzący z Irlandii na słonecznym stanowisku:

fot. 23.10.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, basik, ewacz, dultom, DorotaZ
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.061 s.