Parę odpowiedzi dla Irka
irekw38 napisał:
Witaj
Nieźle, widać już pąki.
Ostatecznie pokazany wyżej pąk z nieznanych mi powodów zasechł, pęd przycięłam poniżej
irekw38 napisał:
Widzę, że Diva jest przycięta, kiedy obcięłaś łodygi i czy tylko obumarłe?
Generalnie dość wcześnie 'Divę' przycinałam... zdaje się, że w połowie lutego albo i wcześniej, w każdym razie w momencie, gdy już bez żadnych wątpliwości widać było, gdzie tli się życie i zielenią się pąki... cięłam także korekcyjnie, by wyrównać/ dostosować wysokość pędów do mej wizji wyglądu 'Divy Fiore'
Zdjęcie z
24.02.2022
irekw38 napisał:
A jak u Ciebie z nawożeniem Divy, jak często i ewentualnie w jakich ilościach ją nawozisz?
Nawożę rzadko, by nie powiedzieć przypadkowo...
przy okazji nawożenia rodków 'Magiczną siłą dla rododendronów' Substrala... w tym sezonie było to 2 razy... pierwszy raz w połowie maja, wówczas podlewałam podłoże... drugi raz w połowie czerwca, wtedy zasiliłam dolistnie... i pewnie trzeci raz zrobię to w połowie lipca i będzie to koniec
irekw38 napisał:
I tu pewna ciekawostka powierzchnia ziemi w doniczce jest zasypana nawozem, kulkami kolorowymi, czyli nawozem o przedłużonym działaniu. Fakt, że jest ich bardzo dużo.
Takie też odniosłam wrażenie, sadząc świeżo zakupioną 'Divę Fiorę', że jest ona zasypana nawozem... dlatego niczym nie dokarmiałam w sezonie pierwszym, jedynie podlewałam wodą z fusami kawowymi/ herbacianymi... no chyba że skórki bananowe za dokarmianie uznamy, to tak, skórki podrzucałam co jakiś czas... i także w tym sezonie podrzucam
Nie stosowałam też siarczanu, choć planowałam... może w przyszłym sezonie mi się uda
W każdym razie z kwasowością podłoża nie jest chyba najgorzej... bo wedle wytycznych opublikowanych na stronie Ciepłuchy rozwijające się kwiaty mojej 'Diva Fiore' wskazują na pH 5,5
Gospodarstwo Szkółkarskie Ciepłucha napisał:
Gleba o pH 5 - kolor niebieski
Gleba o pH 6 - kolor różowy
pH pośrednie - kolor fioletowy
Pierwszy kwiatostan 'Divy Fiore' odsłania przede mną swoje wybarwienie... zdjęcia z
21.06.2022
I coraz więcej kolorku...
zdjęcia z
29.06.2022
Kwiatostanów na ten moment jest 13
Cudowna kolorystyka
Irku... liczę, że się nam pochwalisz kwitnieniem obu swoich egzemplarzy 'Divy Fiore' i opiszesz swoje z nimi postępowanie