Świetnie Paweł! Prawde pisząc, nie miałam pojęcia, że Izery są tak
dopieszczone nazwami roślin
Czas na pyszną nazwę ... hosty i żurawki
Key Lime Pie, to śliczna , dość szybko przyrastająca hosta Hansa Hansena, ale i żurawka o limonkowych listkach.
fot.Andrzej
Key Lime Pie, to tradycyjny amerykański deser przygotowywany ze słodzonego skondensowanego mleka, żółtek jaj, kruchego ciasta i soku specjalnych limonek, zwanych 'Key lime'(
Citrus ×aurantiifolia) - hybrydy o zielonozółtych, okragłych owocach. Odznacza się ona nie tylko innym wyglądem, ale przede wszystkim jest mniejsza , mocno kwaśna i bardziej aromatyczna, niż inne limonki.
Key lime (Citrus ×aurantiifolia) w róznych stadiach dojrzałości
źródło: Wikipedia
Key Lime Pie, to rodzaj tarty , której nadzienie spoczywa na kruchym cieście ( może być np z kruszonych herbatników typu 'Digestive') .Ponieważ do samego ciasta zużywa sie tylko żółtka, często białka wykorzystuje się , zapiekając je jako bezę na wierzchu nadzienia.
Sprawdzony przepis na Key Lime Pie:
Składniki na spód tarty - ciasto
15 dkg kruchych ciastek ( moga być Digestive)
6 dkg prawdziwego masła (roztapiamy)
Ciasteczka dokładnie kruszymy blenderem jak najdrobniej (piaseczek) , dodajemy stopione masło i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem a następnie wykładamy spód i boczki zrobioną wcześniej masą.Dokładnie docikamy do formy. Podpiekamy przez 10 min. w temp 160C a po tym czasie studzimy.
Nadzienie:
4 żółtka
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szkl. soku z limonki ( bo raczej nie dostaniemy Key Lime)
1 łyżka otartej skórki z limonki (najpierw sparzamy wrzątkiem)
Żółtka ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodać mleko , otartą skórkę i sok z limonki. Dobrze wymiksować i wylać na wcześniej przygotowany spód.
Pieczemy 12 - 15 minut w temp. 170°-180C, po tym czasie wyjąć, przestudzić bez wyjmowania z formy a następnie włożyć do lodówki na 10-12godzin. Amerykanie podają często ten deser z bitą śmietaną.
Efekt tak ( mniej więcej ) powinien wygladać :hearts:
źródło: Wikipedia
...