Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Kisimy warzywa - ogórki, kapustę i inne
2016/08/31 12:02 #22792
kerovyn
Wylogowany
Ekspert
Posty: 95
Otrzymane podziękowania: 118
Poll napisał:
Efka, całą zimę trzymasz te ogóry w plastikowych bańkach?
się wtrącę, ale na temat - moja mama od wielu lat kisi w 5 l flaszkach. Raz została jedna flaszka na drugi sezon - były super My w tym roku nakisiliśmy nie tylko w 5l ale i w 1l - takie malutkie ogóreczki we flaszkach po mleku. Boskie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj
--=reklama=--
Kisimy warzywa - ogórki, kapustę i inne
2016/09/01 13:08 #22936
Roma
Wylogowany
Platynowy forowicz
Posty: 2470
Otrzymane podziękowania: 2421
Masz nadmiar małych pomidorów i nie wiesz co z nimi zrobić? Proponuj ę je zakisić.
Kiszone pomidory
małe pomidorki, ok. 2 kg na 4 duże słoiki
czosnek, 1-2 ząbki na słoik
koper do kiszonek
liście porzeczki lub wiśni, po listku na słoik
świeży chrzan
ziele angielskie, 2 ziarna na słoik
pieprz, 1-2 ziarenka na słoik
liść laurowy
sól
Przygotować zalewę w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody - zagotować.
Umyć dokładnie pomidory i delikatnie zrobić po około 3 nakłucia wykałaczką w skórce aby nie pękały.
Kłaść do słoików jak ogórki wraz z przyprawami.
Zalać gorącą zalewą.
Odwracać do góry dnem aby się zassały. Bezpieczniej ze względu na małą ilość płynu jest pasteryzować, ale trzeba to robić bardzo ostrożnie (nie doprowadzać do wrzenia) przez 15 minut, bo popękają. Pomidory można również zakisić w kamiennym garnku jak ogórki.