Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33598
majek2106 napisał:
Roma taki świerk zawsze można podciąć od dołu 2-3 piętra wtedy znacznie więcej świata zobaczysz
No właśnie Majku, ja się często zastanawiam, czy taki podcięty od dołu świerk nie będzie bardziej łamliwy przy dużym wietrze. Bo one mają dość cienkie pnie w stosunku do swojej wysokości, a gałęzie wysoko będą jak żagiel. Nie podcięty, zbiera podmuchy wiatru od góry do dołu.
Wręcz odwrotnie to jak z żaglem im mniejszy tym mniejsza powierzchnia oporu.
W tym przypadku łatwiej drzewo poradzi sobie z wiatrami - takie podkrzesane.
A dodatkowo takie gałęzie to wielki ciężar dla drzewa który dźwiga a tym samym trudniej o stabilność.
Ostatnio zmieniany: 2017/03/10 14:42 przez majek2106.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
a wiecie, że ja w grudniu zastanawiałam się nad wycięciem i przekazaniem na jakiś plac jako choinkę bożonarodzeniową? całe szczęście leśnicy odwiedli mnie od tego szatańskiego pomysłu.
Wiedza na temat docelowych parametrów wielkości nabywanych roślin potrzebna jest także po to, aby ustalić prawidłowe odległości ich sadzenia. Kwestia odległości między sadzonymi roślinami jest tu sprawą bardziej dowolną i zależną od właściciela, choć te odległości są podawane w katalogach i warto ich przestrzegać. Zdecydowanie ważniejsza jest kwestia sadzenia dużych roślin przy budynkach, ogrodzeniach i różnych elementach uzbrojenia terenu pod ziemią i na powierzchni. Tym raczej mało się przejmujemy, sadząc nowo nabyte rośliny. Proponuję jednak bardziej zwracać na to uwagę.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.